Uganda

Praktiska råd och tips för resor till Uganda

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Uganda – en destination inte så många har besökt!

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass

För att resa till Uganda måste du ha med dig ett giltigt pass, som är giltigt i minst 6 månader efter beräknat hemkomstdatum, och ha minst 2 tomma sidor kvar.

Visum – måste ansökas online

Som svensk medborgare och för vistelser på mindre än 90 dagar krävs det att du har visum till Uganda. Ansökan görs via hemsidan www.visas.immigration.go.ug. En ansökan fylls i här och följande dokument laddas upp: stamdata för pass, vaccinationskort med intyg på vaccination mot gul feber, foto. När ansökan har godkänts betalas visumet online. Det kostar 50 USD (december 2021). Därefter kommer du får en bekräftelse på att ditt visum är klart vilket du måste ta med ditt pass.

På planet, på flygplatsen eller vid gränsövergången delas ett inresekort ut som lämnas in i färdigt skick tillsammans med pass och visumbrevet och 50 USD kontant i passkontrollen. Observera att ett vanligt turistvisum endast är giltigt i 3 månader. Vi rekommenderar därför att du väntar med att ansöka om onlinevisum tills du har fått de slutgiltiga handlingarna från oss ca. 2 veckor innan avresa. Dessa kommer även att uppdateras med hur du ska bete dig vid den tidpunkt du behöver resa.

De nämnda villkoren gäller för svenska medborgare. Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din egen läkare eller vaccinationsmottagning för vägledning om vilka vaccinationer du behöver när du reser till Uganda. Vaccination mot gul feber är obligatorisk.

Valuta

I Uganda heter valutan Uganda shilling (UGX). Du kan växla till dig Uganda shilling på Entebbe flygplats och i banker i de större städerna. 100 Uganda shilling är (i december 2021) ca. 25 öre och 10 000 Uganda shilling därför ungefär 25 kronor. Det bör noteras att inte alla uttagsautomater i Uganda är lika pålitliga i att betala ut kontanter, men i städer som Kampala och Entebbe bör du förmodligen hitta några som kan. Självklart hjälper din guide att växla om du får problem. De allra flesta större ställen som hotell, större restauranger osv i Uganda kan du också betala med USD, men lite lokal valuta är alltid en bra idé om du ska handla nåt i en butik, köpa en läsk eller liknande.

De vanligaste kreditkorten är Visa, Mastercard och American Express. I Uganda betalas de allra flesta lodger och hotell med kreditkort, men oftast bara på beloppet. Kortet är alltså ett kreditkort och inte ett betalkort, eftersom många av hotellen inte förvarar stora summor kontanter. Vi rekommenderar att du tar med lite euro för mellanlandningen i Europa på väg till och från Afrika – alternativt kan du givetvis betala med kreditkort på flygplatsen. Prisnivån i Uganda ligger på lodger och hotell ungefär halva priset av skandinaviska hotellpriser. En öl kostar kanske 15 kronor, en läsk eller en flaska vatten kanske en tia. En flaska vin till maten kostar från 100 kronor och upp – ofta kan du beställa viner från Sydafrika av bra kvalitet. OBs! Om du tar med USD måste sedlarna måste vara av nyare datum och inte äldre än från 2006. Vi avråder starkt från att växla ”svart”.

Kläder och skor

Ta gärna med kläder till safarituren i naturens egna färger, dvs. sandfärger – i bruna och gröna nyanser. Vid kusten rekommenderas ljusa färger som inte ”absorberar” solens värme, som mörka kläder gör. Syntetmaterial är sällan bekvämt, så bomullskläder kan rekommenderas. Ta gärna med både kortärmade och långärmade skjortor/T-shirts samt både shorts och långbyxor. För män är det normalt att sätta på sig ett par byxor och inte bära shorts till middag. ”Fina” kläder behövs bara på exklusiva hotell eller lodges.

Bagage på safariresor

På våra safariresor är följande bagage tillåtet – även om ett högre antal kilo kanske står på flygbiljetten: 20 kilo per person utöver 1 handväska/handbagage och 1 kameraväska. Större bagage eller stora hårda resväskor rekommenderas inte – packa gärna i ryggsäck.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar här. Skulle det uppstå problem i Uganda, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få pengarna tillbaka. Din säkerhet är av största vikt.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Uganda bör du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Dricks

Det är normalt att betala dricks i Afrika. Lägg gärna 10% extra på notan på en restaurang (inte på ditt hotell), och ge gärna några kronor per resväska, till dem som bär din resväska på flygplatsen och på lodger och hotell. Till safarichauffören är det normalt att betala runt 8-10 USD per person och safaridag vilket betalas på safarins sista dag. Detta är givetvis helt frivilligt och beloppet ska spegla hur nöjd du är med upplevelsen.

Väder

Ekvatorn går genom Uganda. Solen är därför väldigt tuff mot vår ömtåliga skandinaviska hud, och därför rekommenderas en solkräm med hög faktor. Faktor 30-50 är lämpligt för många. Undvik för mycket direkt sol mitt på dagen. Klimatet är tropiskt med hög luftfuktighet runt Kibale (schimpansvandringen) och norra Uganda vid Muchisons Falls. I safariområdena inåt landet är klimatet torrare och värmen känns ganska behaglig för de flesta.

Dagtemperaturer på runt 25-30 grader inåt landet är normala, men morgnarna som safarin körs på kan vara kyliga. Temperaturen varierar beroende på vilka områden du befinner dig i. Att vistas uppe i höglandet är mycket svalare med temperaturer ner till 2-5 grader på natten. Det kan därför vara en bra idé att ta med en fleecetröja eller jacka.

Även om temperaturen inte är hög är solens kraft dock fortfarande stor. Uganda är ett mycket grönt land och du bör förvänta dig regn, ofta som en kort och kraftig regnskur på eftermiddagen och på natten – speciellt gäller detta för området vid Queen Elizabeth National Park. Statistiskt sett regnar det mest i april, maj och november. De senaste åren har dock klimatförändringarna spelat in, så du kan ofta uppleva alla slags väder oavsett när du reser.

Telefon

Det finns ett fint och välfungerande mobilnät i Uganda. Även på lodger långt ute på savannen brukar det vara bra täckning. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Att prata i telefon när man är på safari är förstås inte bra! Använd bara mobilen till at ta bilder. Ugandas internationella landskod är +256.

Tidsskillnad

Uganda ligger 2 timmar före Sverige på vintern. När vi byter till sommartid i Sverige ligger Uganda 1 timme före.

Karen Blixen Safaris kontor i Uganda

Eftersom vi använder flera olika agenter på våra resor i Uganda har vi inget eget kontor som används permanent. Du kan se i dina resehandlingar vilket ombud som har använts på just din resa. Här kommer du alltid att kunna hitta de kontaktuppgifter du behöver vid behov.

Kontakt

Kontakt i nödfall: Fredrik Kinnunen på +46 08-452 49 19

Gorillatillstånd

Ett gorillatillstånd är ett tillstånd du betalar för att få uppleva bergsgorillorna. Ett gorillatillstånd kostar 700 USD och går till bevarandet av djuren och regnskogen de lever i. Ett gorillatillstånd betalas vid bokning av resan och betalas tillsammans med din depositabetaling. Gorillatillståndet återbetalas INTE vid en eventuell avbokning av resan. När du bokar en Ugandaresa maila en kopia av ditt pass till oss – det skall användas för att utfärda ditt gorillatillstånd.

När du besöker gorillor – vett och etikett

Du besöker djuren i deras hem på deras villkor. Därför finns det följande goda råd och regler som skall följas.

 • Gorillavandring i Bwindi är en krävande aktivitet. Du går från ½ timme till 5-6 timmar för att komma dit
 • Du skall ha bra vandringskängor som kan tåla kan fastna i lera och regnkläder som kan andas
 • Varje grupp består av max. åtta deltagare. En ranger och upp till sju gäster
 • Så gott som alla övernattningsställen i Bwindi erbjuder vandringsstavar utan kostnad – ta emot det erbjudandet
 • Det är möjligt att hyra en bärare/hjälpreda för 15-25 USD före avresa på morgonen.
 • Beloppet avräknas direkt till bäraren. Han bär din väska, ditt vatten, din kamera och kan hjälpa dig på vandringen genom att stödja dig i ryggen om det går brant upp och hjälper till så du inte faller när den går neråt igen. Han är värd varenda krona och kan varmt rekommenderas

Delta INTE i vandringen om du känner dig sjuk, känner dig illa till mods eller tycker det känns olustigt att ge dig in i skogen. Säger du till innan du lämnar basen på morgonen får du pengarna tillbaka. Om du inte säger något om det och din ranger bedömer att du inte är okej och ger dig förbud mot att fortsätta får du inte några pengar återbetalade.

 • Håll dig tillsammans med de andra i gruppen när du kommer fram till gorillorna
 • Omringa inte gorillorna. Gör inga höga ljud och gör inga snabba rörelser, utan var tyst och lugn
 • Om du måste nysa eller hosta, vänd dig bort från gorillorna och göm ditt ansikte i en halsduk eller ärm
 • Kom inte närmare än sju-tio meter från gorillorna. Gorillorna bestämmer själva hur nära de vill komma dig
 • Lämna inget avfall efter dig. Spotta inte på löv, buskar och jord, använd en näsduk
 • Om du måste gå på toaletten, gräv ett hål och gräv din urin eller avföring minst ½ meter ner
 • Det är förbjudet att ta bilder med blixt
 • Du har 1 timme med gorillorna, varefter du återvänder till basen
 • Du måste vara 15 år för att delta i gorillavandringen

När du besöker schimpanser – vett och etikett

 • Schimpansvandring är en varm och krävande aktivitet. Vandringen pågår ofta mellan 2-4 timmar innan du når destinationen.
 • Du skall ha bra vandringskängor som kan tåla kan fastna i lera och regnkläder som kan andas
 • Det är hög luftfuktighet i regnskogen, och vi rekommenderar därför att du bär kläder som kan andas samt kläder som inte lätt kan fastna i grenar eller annat.
 • Varje grupp består av fyra deltagare och en ranger
 • Räkna inte med att komma nära schimpanserna. De sitter oftast i träden och bevakar dina rörelser
 • Var beredd på höga ljud i regnskogen – både från fåglar och de många olika primaterna
 • Håll ihop i gruppen och följ dina rangers instruktioner. Gör inga höga ljud och gör inte några snabba rörelser, utan var tyst och lugn
 • Lämna inget avfall efter dig. Spotta inte på löv, buskar och jord, använd en näsduk
 • Om du måste gå på toaletten, gräv ett hål och gräv din urin eller avföring minst ½ meter ner
 • Det är förbjudet att ta bilder med blixt
 • Du måste vara 15 år för att delta i schimpansvandring

Roliga fakta om Uganda

 • Låt oss föreställa oss att du behöver en taxi.  Om du behöver den inom en halvtimme skall du säga att det skal vara ”now” men om det är NU du behöver den skall du säga ”now-now”.
 • Vad kostar en Rolex i Uganda? Inte mycket! En Rolex är nämligen snabbmat: en omelett inrullad i ett chapatibröd och ibland med kyckling eller nötkött. Rolled egg = rolex.
 • En väldigt stor del av befolkningen är mycket ung. Medelåldern för alla nulevande ugandier är 15,8 år! (2021).
 • Om du skall peka på någon, använd hela armen och inte bara ett pekfinger – det är en förolämpning.
 • Uganda producerar näst mest bananer av alla länder i världen. Indien är etta på listan.

Vill du veta mer? Skriv till oss!

  Mycket mer än ett nyhetsbrev!

  Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.