Africa Tours CSS Sprite

Uganda

 • Östafrikas kuperade, mycket frodiga och gröna pärla
 • Besök hos bergsgorillor och schimpanser
 • Nilen och utmärkta klassiska safari i väster och norr

Praktiska råd för resor till Uganda

Karen Blixen Safaris hälsar dig välkommen till Afrikas pärla, Uganda. Med denna praktiska information kommer vi att förbereda dig för resan. Informationen uppdateras kontinuerligt, men om du hittar information som du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar naturligtvis också till relevanta myndigheter och webbplatser för mer information.

Pass

För resor till Uganda bör du ta med ett giltigt pass som är giltigt minst 6 månader efter att resan är avslutad. Det bör också finnas minst 2 tomma sidor kvar i passet. 

Visum - måste ansökas online 

Svenska medborgare behöver visum för vistelse i Uganda, och det är obligatoriskt att ansöka om visum online före avresa till Uganda. Ansökan görs på www.visas.immigration.go.ug minst fem arbetsdagar före inresa till Uganda. Följande dokument måste laddas upp: kopia av passets grundläggande information, vaccinationsintyg, foto. De uppladdade filerna måste vara i PDF, JPEG, PNG eller BMP-format och inte överskrida 250 KB. Efter att ha fyllt i och skickat in formuläret på portalen får sökanden en länk för betalning. Efter betalning skickas en bekräftelse via e-post till sökanden. Denna bekräftelse måste skrivas ut och tas med vid inresa till Uganda. Bekräftelsen är inte ett visum utan en auktorisation för att få visum vid ankomst till Uganda. Mottagen bekräftelse innebär inte att man är säker på att få visum vid ankomst i Uganda. Visumet kostar 50 USD. Det är också möjligt att ansöka om ett East African Visa, som kan användas i Kenya och Rwanda förutom Uganda. Detta visum kostar USD 100.

På flyget, på flygplatsen eller vid gränsövergången erhålls ett inreseformulär som fylls i och lämnas in vid passkontrollen tillsammans med pass och bekräftelsebrev.

Observera att ett vanligt turistvisum endast är giltigt i 1 månad. Därför rekommenderar vi att du väntar med att ansöka om visum online tills du har mottagit avresehandlingar från oss, cirka 2 veckor före din avresa.

De nämnda förhållandena gäller för svenska medborgare. Om du inte är svensk medborgare kan det finnas andra förhållanden som gäller.

Vaccinationer

Innan du reser till Uganda rekommenderas det att kontakta Folkehelseinstituttet för officiella hälsofackliga reseföreskrifter och hälsofacklig vägledning. Det krävs ett bevis på gul feber-vaccination vid inresa.

Valuta 

Ugandas valuta är Uganda shilling (UGX). Du kan växla eller ta ut pengar på Entebbe flygplats och i banker i större städer. Observera att inte alla bankomater i Uganda är lika pålitliga när det gäller att betala ut kontanter. I städer som Kampala och Entebbe hittar du alltid en bankomat med pengar. Din chaufför/reseledare hjälper gärna till att hitta en plats där du kan ta ut pengar. Det är också möjligt att betala med USD på de flesta platser i Uganda. Vi rekommenderar dock alltid att man har lokal valuta tillgänglig, vilket ofta är den enda/föredragna valutan på lokala marknader och små butiker.

I Uganda kan du betala med VISA, MASTERCARD och AMERICAN EXPRESS på de flesta lodges och hotell, men oftast bara på beloppet.

Kläder och skor

Ta med kläder till safarituren i naturnära färger, det vill säga sandfärgade, bruna och gröna nyanser. Vid kusten rekommenderas ljusa färger som inte lockar solstrålarna på samma sätt som mörka kläder gör. Plast är inte så bekvämt att ha på sig i detta klimat. Bomullskläder rekommenderas. För herrar är det brukligt att ha på sig långbyxor till middagen på kvällen, inte shorts. Fina kläder krävs endast på vissa lodges och hotell.

Bagage på Explore-resor

På våra Explore-resor är följande bagage tillåtet, oavsett vad flygbiljetten tillåter: 20 kilo per person, 1 handbagage och 1 kameraväska. Övervikt eller stora hårda väskor får inte plats i bussen.

Säkerhet på destinationen

Vi följer Utrikesdepartementets reseadvice. Se reseinformation på Swedenabroad.
Om det, mot förväntan, uppstår problem i Uganda som gör att Utrikesdepartementet avråder från resor dit, kommer du att erbjudas ett annat resmål eller få pengarna tillbaka. Din säkerhet är det viktigaste.

Sjukdom under resan

Kontakta ditt reseförsäkringsbolag om du blir sjuk under din resa i Uganda.

Tips

Det är vanligt att lämna dricks i Uganda. Ge gärna 10 % av notans pris i dricks på lokala restauranger, men inte lika mycket behövs på hotellen. Det är också brukligt att ge lite, t.ex. 5 kronor per väska, till dem som bär din väska på flygplatsen, vid lodger och på hotell. För safari-förarna är det vanligt att ge cirka 8-10 USD per safaridag, per person. Denna dricks ges vanligtvis sista dagen med safari och speglar hur nöjd du är med både körning och service. Det är naturligtvis frivilligt.

Väder

Ekvatorn passerar genom Uganda, och det gör den starka solen mycket intensiv mot vår känsliga norska hud. Det är klokt att använda solkräm med hög skyddsfaktor, gärna SPF 30-50. Dessutom är det viktigt att undvika för mycket direkt sol mitt på dagen. Klimatet är tropiskt med hög luftfuktighet runt Kibale (schimpansspårning) och den nordligaste delen av Uganda, vid Muchison Falls. I safariområdena inne i landet är klimatet något torrare, och värmen är behaglig för de flesta. Dagstemperaturen inne i landet är vanligtvis mellan 25-30 grader. Safarituren äger oftast rum på morgonen, när temperaturen inte är lika hög. Det är värt att notera att temperaturen varierar beroende på vilket område du befinner dig i. Vistelser i höglandet är något svalare, med temperaturer ner till 2-5 grader på natten. Därför är det bra att ta med en fleece-tröja eller jacka. Oavsett hur hög temperaturen är, är solen mycket stark.

Uganda är ett mycket grönt land och du kan förvänta dig regn. Ofta är det korta och kraftiga regnskurar som inträffar på eftermiddagen och på natten. Det regnar mindre runt Queen Elizabeth nationalpark. Statistiskt sett regnar det mest i april, maj och november. De senaste åren har klimatförändringarna påverkat. Detta innebär att vädret inte är lika förutsägbart som tidigare.

Telefoni

Det mobila nätverket i Uganda. Kom ihåg att det är dyrt att använda det norska telefonnumret i Afrika. Det kostar också mycket att ta emot sms från Sverige. Se till att njuta av safarituren utan störande telefonanvändning. Det är inte lämpligt att prata i telefon under safarituren. Den internationella landskoden i Uganda är +256.

Internet på resan
Även om det är semestertid och man har åkt utomlands med sin resväska för att koppla av kan alla behöva få tillgång till internet. På vissa platser - till exempel på flygplatser - finns det vanligtvis gratis wifi, men vad gör man annars?
Kanske är "Holafly eSIM" lösningen för dig.

1. Kontrollera om din smartphone är kompatibel med eSIM, om ja
2. Köp hemifrån till det land du ska besöka
3. Köp obegränsad datamängd för det antal dagar du behöver
4. Ta emot en QR-kod på din e-post och installera den på din telefon
5. Aktivera först när du landar på din destination
Observera:
eSIM är bara data. Du kan inte använda den för telefonsamtal och SMS. Här måste du använda WhatsApp eller Skype, som vanligt.
eSIM är en digital lösning, så ditt fysiska SIM-kort fungerar som vanligt.
Snabb leverans
24/7 support via e-post och chat
Läs mer och köp på esim.holafly.

Tidszon

Uganda är 2 timmar före Sverige på vintern. Vid övergång till sommartid i Sverige är Uganda 1 timme före Sverige.

Karen Blixen Safaris i Uganda

Eftersom vi på våra resor i Uganda använder oss av flera olika agenter har vi ingen fast kontorsplats. Du kan se i dina resehandlingar vilken agent som används för din resa. Här hittar du också nödvändig kontaktinformation.

Skandinavisk kontaktperson i nödsituation: Claus Lund Sørensen i Danmark: +45 2618 4359

Gorillapermit (tillstånd)

Ett gorillapermit är ett tillstånd du betalar för att få uppleva bergsgorillorna. Ett gorillapermit går till bevarande av djuren och den regnskog de lever i. Gorillapermit betalas vid bokning av resan och samlas in tillsammans med depositionen. På vår explorer-resa avräknas gorillapermit direkt med vår samarbetspartner i Uganda. Gorillatillståndet återbetalas INTE vid avbokning av resan.
Vid bokning av en resa till Uganda, även explorer, skickas en kopia av ditt pass till oss. Detta används för utfärdande av ditt gorillatillstånd.

Råd och regler för gorillatrekking

Du besöker djuren i deras hem på deras villkor. Därför är här några goda råd och regler:

 • Gorillatrekking i Bwindi är krävande. Du vandrar från 30 minuter upp till 5-6 timmar för att hitta familjen du ska besöka.
 • Ha på dig bra vandringskängor som kan hålla sig fast i lera samt andningsaktivt regnkläder.
 • Varje grupp består av högst 8 deltagare, en ranger och flera guider.
 • Nästan alla lodger i Bwindi tillhandahåller vandringsstavar gratis.
 • Det är möjligt att hyra en bärare innan avresa. Beloppet avräknas direkt med bäraren. Han bär din ryggsäck, ditt vatten, ditt kamera etc., stödjer dig när det går uppför och hjälper till när det går nerför. Han är värd alla pengar och kan absolut rekommenderas.
 • Du får inte delta i trekkingen om du mår dåligt eller är indisponerad. Om du meddelar detta innan ni lämnar basen på morgonen får du pengarna tillbaka för trekkingen. Om du inte säger något och rangern förstår att du inte kan följa med är pengarna förlorade.
 • Håll dig nära gruppen när ni hittar gorillorna.
 • Det är inte tillåtet att stå i ring runt djuren, göra oväsen eller göra plötsliga rörelser. Förhåll dig lugnt.
 • Om du behöver nysa eller hosta, vänd dig bort från gorillorna och täck ansiktet med en näsduk eller ärmen.
 • Håll ett avstånd på 7 meter till gorillorna. Gorillorna bestämmer själva hur nära de vill komma.
 • Lämna inte skräp efter dig. Spotta inte på blad, buskar och marken, använd en näsduk.
 • Om du behöver gå på toaletten, gräv ett hål och begrava avföringen minst ½ meter under marken.
 • Det är förbjudet att ta bilder med blixt.
 • Du har 1 timme med gorillorna, sedan återvänder du till basen.
 • Du måste vara minst 15 år för att delta i gorillatrekking.

Råd och regler för schimpansspårning:

Du besöker djuren i deras hem på deras villkor. Här är några goda råd och regler:

 • Schimpansspårning är varmt och krävande. Spårningen varar vanligtvis mellan 2-4 timmar innan du når destinationen.
 • Använd bra vandringskängor som kan hålla sig fasta i leran, samt regnkläder som andas.
 • Det är hög luftfuktighet i regnskogen, så vi rekommenderar att du har på dig andningsbara kläder som inte hänger i omgivningen. Stickade tröjor rekommenderas inte.
 • Varje grupp består av 4 deltagare och en ranger.
 • Förvänta dig inte att komma nära schimpanserna. De håller sig oftast i träden.
 • Var beredd på höga ljud i regnskogen från fåglar och olika primater.
 • Håll ihop i gruppen och följ rangerns instruktioner. Det är inte tillåtet att göra oväsen eller göra plötsliga rörelser. Förhåll dig lugnt.
 • Lämna inte skräp efter dig. Spotta inte på blad, buskar och marken, använd en näsduk.
 • Om du behöver gå på toaletten, gräv ett hål och begrava avföringen minst ½ meter under marken.
 • Det är förbjudet att ta bilder med blixt.
 • Du måste vara minst 15 år för att delta i schimpansspårning.

Vill du veta mer?

Om du har ytterligare frågor kan du alltid kontakta oss på +47 6212 5944.

Denna hemsida använder sig utav cookies för att fungera, till användning av trafikmätning och optimering av sidans innehålla samt till att målanpassa marknadsföring. Vid att använda vår sida accepterar du användning av cookies till dessa ändamål.
Information
Funktionalitet
Statistik
Marknadsföring

Vad är cookies?

En cookie är en fil, som browsern lägger på din dator. Det gör det möjligt att känna igen din dator, och komma ihåg det val du tidigare har valt på hemsidan. En cookie kan inte sprida datorvirus eller andra skadliga program. Cookies raderas av sig självt efter några månader ( kan variera), men de förnyas efter varje besök. Cookien kan inte se, vem du är, vad du heter, vart du bor eller om datorn används utav en eller flera personer. Om du ger personliga uppgifter till en hemsida, så kan en cookie dock användas till att komma ihåg dig till nästa gång du besöker hemsidan.

Hemsida

ASPSESSIONID# - raderas när browsern stängs

Hemsidan använder denna cookie till att identifiera den besökande, på tvärs av sidor, under besöket.

cookieSafe - 6 månader

Innehåller en säker kopia av utvalda 3. parts cookies, så de inte går förlorade, om de blir raderade av browsern.

Cookie-inställningar

cookiebar - 6 månader

Används till att komma ihåg de val som tas under Cookie-inställningar, samt om villkoren har blivit accepterade.

Zopim Chat

__zlcmid - 1 år

Live chat widget sets the cookies to store the Zopim Live Chat ID used to identify a device across visits.

Google Analytics

_ga - 2 år

Registrerar ett unikt ID, som används till att föra statistik över hur den besökande använder hemsidan.

_gid - raderas när browsern stängs

Denna cookie används till att spåra, hur lång tid den besökande använder på hemsidan.

_gat - 1 dag

Används till att reducera mängden av förfrågningar till Google

collect - raderas när browsern stängs

Används till att skicka data till Google Analytics om den besökandes enhet och rörelse. Spårar den besökande på tvärs av enheter och marknadsföringskanaler.

Facebook Pixel

_fbp, fr, tr, datr, lu, c_user, fr, xs, p, presence, act, sub, sb - op til 2 år

Facebook-cookies upprättas, när du har varit på Facebook och besöker vår hemsida. Detta gör det möjligt för Facebook att tillpassa möjliga annonser eller inlägg baserat på din browserbeteende. Alla cookies förutom datr (2 år), lu (2 år) utlöper efter sessionsavslutning. Denna cookie blir använd till att målinrikta annonser på Facebook.

Google Adwords

ads/ga-audiences - Raderas när browsern stängs

Används av Google AdWords till att visa annonser för besökande, som förmodligen vill vara intresserade, baserat på den besökandes online beteende på tvärs av hemsidor.

ads/user-lists/# - Raderas när browsern stängs

Ukendt.

Google Adsense

_gcl_au - 3 måneder

Benyttes af Google Adsense til at eksperimentere med effektiviteten af deres annoncer. Disse finder sted på alle hjemmesider der benytter Google Adsense.

Google Doubleclick

test_cookie - Raderas när browsern stängs

Används till att kontrollera om browsern understödjer cookies.

IDE - 2 år

Används till att registrera och rapportera om hemsidoanvändarens handlingar efter att ha sett eller klickat på en av annonsörens annonser. Förmålet är att mäta effekten av en annons samt att målinrikta annonser till användaren.

Microsoft Bing

_uetsid, _uetsid_exp, _uetvid, _uetvid_exp - 1 dag / Vedvarende

A Microsoft Bing Universal Event Tracking cookie for recommendation purposes.

Sleeknote

SNC - 2 år

Används till att tracka anonym data till statistik för övergripande användning av Sleeknote samt individuella events på boxarna.

SNS - Raderas när browsern stängs

Upprättas/uppdateras vid varje besök. Används till att åtskilja registrerade användare av formulär.

_pk_id - 2 år

Upprättas vid varje besök. Används till åtskilja användare till statistik.

_pk_ses - Raderas när browsern stängs

Upprättas vid varje besök. Används under den enkla sessionen till att gruppera sidvisningar till statistik för boxar och visningar.

sn_global_countdown_last_reset_timestamp - Vedvarende

Sets a timestamp for when the visitor entered the website. This is used for analytical purposes on the website.

_sn_a, _sn_m, _sn_n - 1 år

(Ingen info)