Stora Ugandaresan

Bäst att resa

Juni till augusti och december till februari

Flygtid

14 timmar (från Stockholm)

Resan kostar

Från 54 300:-
Enkeltillägg 7 000:-

Priset inkluderar
Typ av resa

Liten grupp

Du kan resa

 18/11, 19/12 2023: 15/1, 21/2, 21/3, 18/9, 21/10, 18/11, 19/12

Stora Ugandaresan: Bwindi, Murchison Falls, Kazinga och möten med gorillor och schimpanser

⛵ Segla i Lake Kazinga-kanalen

🦏  Besök Ziwa Rhino Sanctuary

🦁 Du ser – kanske – de trädklättrande lejonen

🦜 Fågelsafari i Queen Elizabeth NP

🦍 Gorillavandring och schimpansvandring

Dag 1: Entebbe flygplats – Entebbe

Välkommen till Uganda! Vid ankomsten möts du på flygplatsen av din guide som tar dig till ditt hotell för natten.

Övernattning på Papyrus Guest House | Standardrum

Dag 2: Entebbe- Ziwa Rhino Sanctuary- Murchison Falls Nationalpark

Tidigt på morgonen kan du börja din safari och bege dig mot Murchison Falls nationalpark, ni kör norrut till Ziwa Rhino Sanctuary – här vandrar du bland de 34 noshörningar som finns här tillsammans med utbildade rangers. Under er vandring kommer du också möta andra djur. Ziwa Rhino Sanctuary är det enda stället i Uganda där du kan se noshörningar i det vilda. Reservatet är en del av Rhino Fund Ugandas och Uganda Wildlife Authoritys ansträngningar för att återuppbygga noshörningspopulationen i Uganda. Efter vandringen är det dags för en ca 2.5 timmars härlig bilresa från Nakasongola till Murchison Falls Nationalpark via staden Masindi.

Övernattning på Pakuba Safari Lodge | Standardrum

safari i uganda

Dag 3: Murchison Falls Nationalpark

Mångfalden av vilda djur i parken är otrolig vilket du kommer upptäcka under förmiddagens safari. Murchison Falls National Park är Ugandas äldsta, största och mest kända nationalpark. Den norra halvan av parken består av savann och är bebodd av 80 % av hela parkens djur som inkluderar elefanter, giraffer, bufflar, leoparder och lejon som vandrar runt på den trädbevuxna savannen i flockar. Omkring 800 schimpanser lever också i skogarna Kaniyo Pabidi och Budongo. I parken finns också Nilen-Albert-sjöns delta som är hemvist för ett stort antal fåglar, bland annat afrikanska fiskörnar och den sällsynta skonäbbade storken.

Efter lunch är det dags för en båttur på Nilen till Murchison Falls, se till att ha kameran laddad och klar! Förvänta dig att få se fåglar som sitter på trädgrenar och är redo att jaga, däggdjur som dricker eller svalkar sig i floden och reptiler som solar sig på flodstranden. En av höjdpunkterna under båtturen är att komma nära själva Murchison Falls, så att du kan känna den fantastiska kraft och skönhet som uppstår när världens längsta flod tvingas genom en 7 meter bred klyfta innan den faller 15 meter ner på sin väg mot Medelhavet. Den här resan på Nilen påminner verkligen om hur de oförskräckta upptäcktsresande från förr i tiden upplevde området.

Övernattning på Pakuba Safari Lodge | Standardrum

färgglad fågel vid Murchison Falls Uganda

Dag 4: Murchison Falls Nationalpark – Kibale

Ingen resa till Murchison Falls-området skulle vara komplett utan ett besök hos Boomu Women’s Group! Gruppen bildades 1999 i byn Kihaguzi med målet att bekämpa fattigdom och skapa mer social och ekonomisk utveckling. Kvinnorna driver nu en småskalig inkvarteringsanläggning som sysselsätter lokalbefolkningen och är en inkomstkälla. Under ditt besök hos Boomu Group kommer du att få se de andra aktiviteter som de driver som en del av deras diversifiering för att säkerställa en varierad inkomstbas. Det handlar bland annat om hantverk,vävning av sängöverkast samt fjäderfäuppfödning och biodling.

Efter frukost åker du söderut och västerut mot Kibale via Hoima, som är en mellanstation mellan Murchison Falls National Park och Kibale Forest National Park. Resan är lång, ca 7 timmar men den kommer att bli ett minne blott när upplevelsen väl börjar – väl värt besväret! Vi lunchar längs vägen och checkar in på Kibale Guest Cottage Bungalow

Vattenfall Uganda

Dag 5: Kibale – Schimpansvandring

Kibale Forest National Park en av de högsta koncentrationerna av primater i Afrika – hela 13 arter. För det andra är den hemvist för 320 fågelarter, inklusive fyra som inte har registrerats i någon annan park i Uganda. Det är inte förvånande att de två viktigaste aktiviteterna i Kibale Forest National Park är schimpans-upplevelser och fågelskådning.

Din schimpansupplevelse sker i dag! Den börjar vid Uganda Wildlife Authority’s huvudkontor vid Kayanchu Gate där din vandringsgrupp beger sig in i skogen tillsammans med en guide efter en kort genomgång. Ungefär en timme innan din grupp ger sig iväg kommer en grupp guider att ha gått in i skogen för att hitta den plats där schimpanserna tillbringat natten. När de har hittat platsen skickar de ett meddelande till din grupp så att ni kan navigera år rätt håll genom skogen. Under vandringen kommer du också att få se olika fåglar, djur och växtarter i skogen. När ni väl har lokaliserat schimpanserna får ni bara tillbringa en timme med dem – detta säkerställer att schimpanserna inte vänjer sig för mycket vid mänsklig kontakt.

Efter lunch beger vi oss till Bigodi Wetland Sanctuary som ger dig möjlighet att se sällsynta däggdjur och fåglar, som den stora blå Turaco fågeln, svarta och vita colobusapor och över 200 fågelarter som bor i träsket. Övernattning på Kibale Guest Cottages i Bungalow

Chimpans

Dag 6: Kibale Nationalpark – Queen Elizabeth Nationalpark

Spänningen från schimpansturen kommer förmodligen att finnas kvar i kroppen hos dig när safarin fortsätter till Queen Elizabeth National Park. Vi gör ett stopp hos Kataara Women’s Poverty Alleviation Group som genom hantverk av olika slag Gruppen erbjuder alternativa inkomster för Kataarafamiljerna. Här ges du möjlighet att gynna kvinnorna genom att handla vackra produkter gjorda av återvunnet material samtididgt som du får lära dig om kvinnornas kultur. Under eftermiddagen är det dags för en av höjdpunkterna i Queen Elizabeth National Park. Vi gör en båttur längs Kazinga-kanalen. Båtturen är en rundtur som börjar vid Mweya-halvön och tar cirka 3 timmar. Kanalen är en 32 kilometer lång naturlig kanal som förbinder Lake Edward och Lake George. I kanalen finns en av världens största koncentrationer av flodhästar, många nilkrokodiler, bufflar, elefanter och en hel del fåglar – bland annat afrikanska fiskörnar, kungsfiskare, hägrar, storkar och andra spännande nya vänner! På kvällen checkar vi in på Parkview Safari Lodge | Standardrum.

Kazinga channel in Queen Elizabeth National Park Uganda

Dag 7: Queen Elizabeth Nationalpark – Ishasha

Tidig morgon ger vi oss ut på en klassisk viltsafari i Queen Elizabeth National Park. Du kommer att få möta olika landskap och ekosystem i denna välkända park. Lunch på vår lodge och vi gör oss redo för att på eftermiddagssafari se de berömda trädklättrande lejonen, som ofta ligger och vilar i stora fikonträd. Ingen vet riktigt varför lejonen i detta område klättrar i träd, men det finns många teorier kring detta beteende. Lejonen är dock inte de enda djuren som finns i parken. Stora hjordar av Uganda-kob, flodhästar, elefanter och antiloper strövar också omkring i den här delen av parken, vilket gör det till en perfekt plats för att se djurlivet när det är som bäst. Under vår safaridag förflyttar vi oss till en ny lodge parken, och checkar in på Enjojojo Lodge i Bungalow.

Trädklättrande lejon Uganda

 

Dag 8: Ishasha – Bwindi Nationalpark

Det är dags att lämna Queen Elizabeth National Park och fortsätta resan mot Bwindi och gorillorna, där ditt livs äventyr väntar Bwindi Impenetrable National Park är en tät urskog mest känd som hem för hälften av världens återstående bergsgorillor och är en av de mest besökta parkerna i Uganda. Här bor Batwastammen, ett av Ugandas tidigaste folkgrupper. Bwindi betyder ogenomtränglig och när du gör din vandring här kommer du förstå varför. Här finns också hälften av världens totala gorillabestånd, cirka 400 gorillor. Vi kommer fram till vårt hotell för denna delen av ditt äventyr.

Övernattning på Mahogany Springs Lodge | Lyxbungalow

Apa i regnskogen, Uganda

Dag 9: Bwindi – Gorillavandring

Din gorillaupplevelse av är äntligen här, vi hoppas att kameran är laddad och att du är redo för vad som väntar dig. Du börjar tidigt och kommer att åka till parkens högkvarter för en genomgång med Uganda Wildlife Authority-guiderna. En grupp guider kommer att ha gått i förväg in i skogen för att lokalisera var gorillorna sov föregående natt och kommer att ha börjat spåra deras rörelser. Dessa guider kommer att kommunicera med ditt team via en walkietalkie och vandringen in i skogen kommer att börja.

Det kan ta några timmar eller hela dagen att hitta gorillorna, beroende på hur långt de har flyttat sig från den plats där de tillbringade natten innan. För att skydda gorillorna är den tillåtna tiden med gorillorna 1 timme. När du vandrar genom skogen kommer du att förstå varför skogen kallas ogenomtränglig. Det finns också en mängd andra djur som du kan stöta på, bland annat antiloper och sällsynta apor, för att inte tala om själva skogens skönhet. När du har avslutat vandringen återvänder du till lodgen för en välförtjänt vila och tid att reflektera över en mycket magisk upplevelse.

Hos Karen Blixen Safaris försöker vi stödja de samhällen som vi har kontakt med som en del av vår verksamhet, i syfte att minimera den påverkan vi har på samhällena och se till att de också drar nytta av vår verksamhet. Ett sådant samhälle i Buhoma-området i Bwindi heter Ride 4 a Woman. Du kommer att få besöka dessa otroliga kvinnor och lära dig mer om deras historia!

Övernattning på Mahogany Springs Lodge | Lyxbungalow

Gorilla uganda

Dag 10: Bwindi – Lake Mburo

När din upplevelse av gorillorna börjar lägga sig är det dags att lämna gorillornas område bakom oss och vi beger oss vidare på en roadtrip på ca 6 timmar till Lake Mburo National Park och in i Ankole. Resan är en av de mest natursköna i Uganda. En av de bästa aktiviteterna att göra i Lake Mburo är att åka båt på sjön. Detta är ett av de bästa sätten att se det varierande djurlivet som parken har. Båtturerna kan göras i gryningen eller skymningen beroende på din safariresa och tar normalt cirka 2 timmar. Alla turer börjar vid Rwonyo-bryggan, det tar inte lång tid innan du börjar se stora grupper flodhästar i vattnet samt krokodiler och bufflar som kantar sjöns stränder. Sjön är också berömd för sitt fågelliv.

Övernattning på Rwakobo Rock Lodge | Bungalow

Fish Eagle in Flight - Lake Mburo National Park

Dag 11: Lake Mburo Nationalpark – Entebbe

En viltsafari i Lake Mburo National Park är ett perfekt sätt att avsluta vår safari i Uganda. Efter en otrolig safari är det dags att åka tillbaka till Entebbe. Vi hoppas att du tog massor av fina foton och hade en fantastisk upplevelse som du tar med dig tillbaka hem. Tack för att du gynnar ansvarsfull turism i Afrika.

Bilden på schimpansen har vi hämtat från fotografen Francesco Ungaro på Unsplash

Pris från 54 300:- Enkelrumstillägg 7 000:-

Priset inkluderar:

Meet & greet – Tansfers – 4×4 safaribil – Engelsktalande guide – Parkbiljetter – Safariturer – Swamp walk – Båtsafaris –  Noshörningsspårning – Besök på hantverksinitiativ – Boende med helpension 9 nätter  – 1 natt boende med frukost, 1 liter vatten/dag i safaribilen – Besökslicens för gorillavandring (värde 10 400:-)

Priset inkluderar inte:

Internationellt flyg – Måltider Entebbe – Dricks – Visa till Uganda (50 USD/person) – Dryck- Reseförsäkring –  Avbeställningsskydd

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.