Zanzibar

Praktiska råd och tips för resor till Zanzibar

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Zanzibar!

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass, visum och inresekort till Tanzania och Zanzibar

För att resa till Tanzania måste du ha med dig ett gällande pass, som är giltigt i minst 6 månader efter beräknat hemkomstdatum, och ha minst 2 tomma sidor kvar.

Som svensk medborgare krävs det att du har visum till Tanzania. Visum till Tanzania kostar per person – även för barn, USD 55. Vi rekommenderar att du ansöker om eVisa online innan avresa. Du kan hitta formuläret här 

Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller. I det här fallet är det din skyldighet att själv undersöka vad som krävs för resor till Tanzania. Detta kan göras genom ambassaden i det land du är medborgare i.

Infrastruktur- och hotellskatt på Zanzibar

Alla skatter tas ut lokalt och betalas kontant för gäster som bor på Zanzibar. Hotellskatt: 1 USD per person och natt. Beloppet betalas kontant till hotellet vid utcheckning.

Infrastrukturskatt: 1 USD eller 2 000 TNZ per person vid avresa från Zanzibar. Beloppet skall endast om resan från Zanzibar fortsätter via Tanzania. Beloppet betalas på flygplatsen vid avresa från Zanzibar – men alltså bara om din resa fortsätter via Tanzania.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din egen äkare eller vaccinationsmottagning för vägledning om vilka vaccinationer du behöver när du reser till Tanzania. Observera dock att om du reser till Tanzania eller Zanzibar från ett område med gula febern krävs vaccination mot gula febern för inresa.

Valuta i Zanzibar

Zanzibars valuta är Tanzania Shilling (TZS). Det kan växlas tillbaka på Zanzibars flygplats eller i Stone Town. 1000 Tanzania shilling är (december 2021) ungefär 4 svenska kronor. Det bör dock noteras att inte alla uttagsautomater är lika pålitliga på att betala ut kontanter! Om de inte fungerar, fråga om du kan växla USD eller dina Euro på hotellet eller fråga din guide eller chaufför. På Zanzibar kan du även betala med USD, men lite lokal valuta är alltid en bra idé att ha om du måste köpa något på de små lokala ställena som en marknad eller ett café.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar här. Skulle det uppstå problem i Tanzania, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få tillbaka pengarna. Din säkerhet är av största vikt.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Tanzania måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Dricks

Det är normalt att betala dricks i Afrika, men ingen specifik procentsats förväntas. Runda gärna upp summan så mycket du tycker är skäligt på en restaurang (inte på ditt hotell) och ge gärna lite – t.ex. 2-3 kronor eller motsvarande pr. resväska, till dem som bär din resväska på flygplatsen och på lodger och hotell. För servicen i rummet och annan personal på hotellet kommer också att uppskatta en slant, men det är i allmänhet inte stora belopp typiskt några dollar. Räkna som tumregel med 10-15 kronor per dag per person fördelat på dom du träffar. Din reseledare kan hjälpa till att organisera detta. Till safarichauffören är det normalt att betala runt 8-10 USD per person/ safaridag/person, vilket betalas på safarins sista dag. Detta är givetvis helt frivilligt och beloppet ska spegla hur nöjd du har varit med upplevelsen.

Vädret

Zanzibar ligger strax söder om ekvatorn. Solen här är väldigt hårt mot vår känsliga skandinaviska hud. Därför rekommenderar vi en solkräm med hög faktor. Faktor 30-50 är lämpligt för många. Undvik för mycket direkt sol mitt på dagen. Klimatet är tropiskt med hög luftfuktighet men en frisk bris från havet ger ofta behaglig svalka. Året runt är det ca 30 grader medan vattnet håller 26-28 grader. Statistiskt sett regnar det mest i april, maj och november. Det är minst nederbörd från juli till oktober och från december till februari. De senaste åren har dock klimatförändringarna spelat in, så du kan ofta uppleva lika olika väder nästan oansett när du reser.

Kläder och skor

Zanzibar är en fantastisk ö där värmen betyder att du behöver lätta och luftiga kläder. Var dock medveten om att i Stone Town är det god sed med kläder som går ner och täcker knäna. På samma sätt är det god sed att män bär långbyxor till middag på restauranger eller på hotellet. Annars rekommenderar vi dig skor som passar för ändamålet. Sportskor- träningsskor om du ska ut och cykla medan badskor kan vara en fördel för den som vill dyka vid det vackra korallrevet.

Myggor och insekter

Myggor och andra insekter och olika insekter är ofta något som oroar resenärer som reser till Afrika. Verkligheten som möter dem på de allra flesta av våra destinationer i Östafrika är en helt annan, vilket förvånar många. Förekomsten av myggor är vanligtvis mycket lägre än en sommardag i Danmark, och försvinnande få är malariabärande. Ändå kommer de svenska hälsomyndigheterna att rekommendera malariamedicin för att vara på den säkra sidan, och det är givetvis upp till individen att välja vad man gör. Det finns myggnät och/eller myggspray på alla lodges och hotell. Du kan ta med vanligt myggmedel hemifrån. Ormar, skorpioner och reptiler förekommer, men är extremt sällsynta.

Telefon

Det finns ett fint och välfungerande mobilnät på Zanzibar. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Tanzanias internationella landskod +255.

Plastförbud i Tanzania

I juni 2019 införde Tanzania ett förbud mot plastpåsar. Det innebär att det inte längre är tillåtet att importera, bära och sälja plastpåsar. Har du t.ex. påsar från taxfreebutiken med på flyget skall du lämna plastpåsen i kabinen.

Tidsskillnad

Zanzibar ligger 2 timmar före Sverige på vintern. När man byter till sommartid i Sverige ligger Zanzibar 1 timme före oss.

Kontakt

Kontakta i nödfall: Fredrik Kinnunen hos Karen Blixen Safaris på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Zanzibar

  • Freddie Mercury från The Queen föddes 1946 som Farrokh Bulsara i Stone Town, Zanzibar. När familjen flydde från Zanzibar 1960 blev det nya hemlandet England.

  • Ön ligger fyra mil från Tanzanias kust. Eller rättare sagt ögruppen – Zanzibar består av hela 47 öar!
  • Världens kortaste krig varade under 45 minuter mellan Zanzibar (som styrdes av en sultan) och den engelska kolonialmakten i augusti 1896.
  • Med sitt läge nära ekvatorn betyder det, att de flesta dygn har 12 timmar dag och 12 timmar natt. 

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.