Sydafrika

Praktiska råd och tips för resor till Sydafrika

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Sydafrika – hela världen i ett land!

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass, visum och inresekort

För att resa till Sydafrika måste ditt pass vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan, vara maskinläsbart och samtidigt ha minst två tomma sidor kvar.

Om du är svensk medborgare med svenskt pass behöver du INTE visum till Sydafrika för resor under mindre än 90 dagar i landet. Om du inte är svensk medborgare kan det finnas andra villkor som gäller. I så fall är det ditt ansvar att själv ta reda på vad som krävs för att resa till Sydafrika.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din egen läkare eller vaccinationsmottagning för vägledning om vilka vaccinationer du behöver när du reser till Sydafrika.

Kom ihåg att boka tid för vaccination i god tid.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar hår.

Skulle det uppstå problem i Sydafrika, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få pengarna tillbaka. Din säkerhet är av största vikt.

Kläder och skor

Ta gärna med kläder till safarituren i naturens egna färger, dvs. sandfärger, brunaktiga och grönaktiga nyanser. Vid kusten rekommenderas ljusa färger som inte ”absorberar” solens värme, som mörka kläder gör. Bomullskläder kan rekommenderas. Ta gärna med både kortärmade och långärmade skjortor/t-shirts samt shorts och byxor. För män är det normalt att sätta på sig ett par långbyxor och inte shorts till middag. Extra fina kläder behövs bara på helt speciella loger och hotell.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Sydafrika måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Valuta

I Sydafrika heter valutan Rand (ZAR). 100 rand (per december 2021) är 56,50 SEK dvs. 1 rand är drygt 50 öre. Det finns bankomater i städerna som fungerar som i Sverige. Detta är mycket snabbare och enklare än att ta med dollar eller euro och få dem växlade. Om du i alla fall tar med dollar: observera att US-dollarsedlar måste vara av nyare datum och inte äldre än från 2006. De vanligaste kreditkorten är Visa, Mastercard och American Express. Kreditkort accepteras på de flesta större lodger och souvenirbutiker men vanligtvis endast på beloppet. Kortet är alltså ett kreditkort och inte ett betalkort, eftersom många av hotellen inte förvarar stora summor kontanter.

Bagage på äventyrsresor

På de flesta av våra resor är följande bagage tillåtet, även om du på flygbiljetten i princip har flera kilo tillgängligt. Räkna med maximalt 20 kilo bagage, ett handbagage (maximalt 5 kilo) och kanske en extra kameraväska. Packa helst i ryggsäck! Överviktigt bagage eller stora hårda resväskor kan nekas att komma med på grund av platsproblem.

Dricks

Det är normalt att betala dricks i Afrika. Lägg gärna 10% extra på notan på en restaurang (men inte på ditt hotell) och ge gärna lite t.ex. några kronor per. resväska till de som bär din resväska på flygplatsen och på lodger och hotell. För safarichauffören är det normalt att betala kanske 8-10 USD per person och safaridag. Dricksen betalas oftast på resans sista dag. Men detta är självklarthelt frivilligt och beloppet ska avspegla hur nöjd du har varit med resan och servicen.

Väder

Sydafrika ligger på jordens södra halvklot, därför är årstiderna motsatta de svenska.

Sydafrika är ett stort land! Bara mellan Kapstaden och Johannesburg är det nästan 2000 kilometer (Stockholm till Malmö: 613 kilometer) vilket innebär att klimatet är väldigt olika beroende på var du befinner dig i landet. I området kring Kapstaden – det vill säga Sydafrikas sydvästra hörn, råder framförallt ett torrt klimat med mycket sol under våra vintermånader. Under våra sommarmånader är det svalare där kalla vindar från sydpolen och regn kan förekomma. Om du åker upp mot nordost (runt Krüger nationalpark) förändras klimatet avsevärt. Det är subtropiskt klimat, vilket innebär en mycket varm period under våra vintermånader med kraftiga tropiska regnskurar.

Sydafrikas vinter (under våra sommarmånader) är behagligt varm men med svala nätter som runt Johannesburg kan komma ner runt minusgrader. Den sydöstra kusten är den blötaste delen av landet, medan resten av Sydafrika huvudsakligen har ett subtropiskt klimat. Undantaget är fjälltrakterna, där snö faller på vissa ställen under vinterperioden – det vill säga mellan juni och augusti.

Telefoni

Det finns ett fint och heltäckande mobilnät i Sydafrika. På lodger ute på savannen brukar det vara bra täckning. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Att prata i telefon när man är på safari är förstås inte bra. Låt mobilen ligga i fickan eller använd den bara till att ta bilder med. Sydafrikas internationella landskod är +27.

Tidsskillnad

Sydafrika ligger 1 timme före Sverige på vintern. När vi byter till sommartid i Sverige har Sydafrika samma tid som Sverige.

Karen Blixen Safariskontor i Sydafrika

Eftersom vi använder flera olika agenter på våra resor i Sydafrika har vi inget kontor som används permanent. Du kan se i dina resehandlingar vilken agent som har använts på just din resa. Här kommer du alltid att kunna hitta de kontaktuppgifter som du behöver.

I nödfall

Kontakta Fredrik Kinnunen hos Karen Blixen Safaris på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Sydafrika

 • Johannesburg Airport (O.R. Tambo International Airport) är Afrikas största och mest trafikerade flygplats.
 • Johannesburg är världens största stad, som inte ligger intill en flod, kustlinje eller sjö.
 • 1926 blev Kruger Sydafrikas första nationalpark.
 • Kruger National Park skapades ursprungligen för att kontrollera jakten och skydda den minskande populationen av djur i området.
 • De tre första turistbilarna besökte Kruger National Park 1927.
 • Blyde River Canyon är världens tredje största ravin efter Grand Canyon i USA och Fish River Canyon i Namibia.
 • Kapstaden ligger på samma breddgrad som Sydney och Buenos Aires och är det populäraste internationella turistmålet i Afrika.
 • Stellenbosch är även känt som City of Oaks då stadens grundare planterade ekar i staden för att pryda gatorna.
 • Grottor nära Plettenberg Bay har varit bebodda under de senaste 100 000 åren.
 • Tsitsikamma kommer från det lokala språket Khoisan och betyder ”platsen för mycket vatten”.
 • Tsitsikamma National Park blev Afrikas första marina nationalpark och skyddar 11 % av Sydafrikas sydkust från alla former av fiske.
 • 120 000 gäster besöker Addo Elephant National Park årligen och 54 % av dessa är internationella gäster.
 • Drakensbergen bjuder på världens längsta vattenfall: Tugelafallen på hela 948 meter.
 • San-folket är bland de fem folken i världen med den största genetiska variationen.
 • I en grotta nära St. Lucia har man hittat nästan 69 000 stenredskap, som kan dateras upp till 130 000 år tillbaka i tiden.
 • Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve startade kampen för att rädda den utrotningshotade vita noshörningen redan på 50-talet och är idag världsberömda för sitt hårda arbete som säkerställt att vi fortfarande kan se vilda, vita noshörningar än i dag.
 • Nelson Mandelas mellannamn, Rolihlahla, betyder ”bråkmakare”.

Vill du veta mer? Skriv till oss!

  Mycket mer än ett nyhetsbrev!

  Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.