Namibia

Praktiska råd och tips för resor till Namibia

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Namibia – ett land som inte liknar många andra.

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass, visum och inresekort

Som svensk medborgare behöver du inte visum till Namibia för mindre än 90 dagar i landet. Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller. I det här fallet är det din skyldighet att själv undersöka vad som krävs för resor till Namibia. Detta kan göras genom ambassaden i det land du är medborgare i.

Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan och du måste ha minst två tomma sidor kvar.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din egen allmänläkare, en specialist eller en vaccinationsmottagning för att få rätt vaccinationer. Vi kan dock berätta att gul febervaccination inte krävs i Namibia med mindre du kommer till landet från ett område där gula febern förekommer, t.ex. Östafrika – i detta fall krävs vaccination mot gula febern.

Bagage

När du checkar in ditt bagage, be om att ditt bagage ska checkas in hela vägen till Namibia, och kom ihåg att spara de bagagekvitton du får på flygplatsen.

På de flesta av våra resor är följande bagage tillåtet, även om du på flygbiljetten i princip har flera kilo tillgängligt. Räkna med maximalt 20 kilo bagage, ett handbagage (maximalt 5 kilo) och kanske en extra kameraväska. Packa helst i ryggsäck! Överviktigt bagage eller stora hårda resväskor kan nekas att komma med på grund av platsproblem.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar här. Skulle det uppstå problem i Namibia, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få tillbaka pengarna. Din säkerhet är av största vikt.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Namibia måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Dricks

Det är normalt att betala dricks i Namibia. Sätt gärna 10% på notan på en restaurang (men inte på ditt hotell) och ge gärna lite pengar, t.ex. några kronor per. resväska, till de som bär din väska på flygplatsen och på lodger eller hotell. För safarichauffören är det normalt att betala runt 8-10 USD per person och safaridag men detta är självklart helt frivilligt och beloppet ska spegla om du är nöjd med upplevelsen.

Väder

Namibia ligger på jordens södra halvklot, därför är årstiderna motsatta de svenska. Sommaren är från september till april och där kan temperaturen stiga upp till 40 grader. Vintern är från maj till augusti och dagtemperaturerna ligger runt 20-25 grader, medan det kan förekomma mycket kalla nätter med temperaturer ända ner till noll.

Regnperioden är från januari till april. Under dessa månader är landskapen grönare. Regnet gör det lättare för djuren att hitta vatten, varför de sprider sig över större ytor vilket gör det svårare att upptäcka viltet – jämfört med de torrare perioderna.

Under vintermånaderna vissnar gräsmarkerna och man kan ofta se stora flockar av elefanter, bufflar, gnuer och zebror med tillhörande jagande rovdjur. De senaste åren har dock klimatförändringarna spelat in, så vädret kan vara lite mer oförutsägbart.

Kläder och skor

På safari rekommenderar vi gärna våra gäster att bära bomullskläder i avdämpade färger. Det allra bästa är om dina kläder är i naturens egna färger som sandfärg, lätt brunaktiga eller gröna färger. Även om Namibia främst är ett varmt land kommer du att uppleva stora temperaturskillnader under dagen och natten. Därför bör du ta med både kortärmade och långärmade skjortor – och gärna en varm tröja för de svala morgnarna och kvällarna. Det samma gäller för byxor. Vi påpekar också att det är vanligt att män bär långbyxor på kvällen till middag. Ska du på lodgesafari kan du gärna ta med dig badkläder så att du kan njuta av poolen vid lodgen.

Ett par bra skor som ger utrymme och luft åt fötterna är en god idé. Både lätta skor till middagen samt vandringskängor eller andra robusta skor kan starkt rekommenderas, speciellt om du ska ut och vandra i terrängen eller den namibiska öknen – här kan sanden bli väldigt, väldigt varm.

Telefon

Det finns ett fint och heltäckande mobilnät i Namibia. Även på lodger långt ute på savannen brukar det vara överraskande bra mottagning. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Använd helst din mobil till att bara ta bilder med. Den internationella landskoden för Namibia är +264.

Tidsskillnad

Namibia ligger 1 timme före Sverige på vintern. När man byter till sommartid i Sverige har Namibia samma tid som Sverige.

Karen Blixen Safaris kontor i Namibia

Eftersom vi använder flera olika agenter på våra resor i Namibia har vi inget eget kontor. Du kan se i dina resehandlingar vilken agent eller partner som har används på just din resa. Här kommer du alltid att kunna hitta de kontaktuppgifter som du behöver vid behov.
Akut nödtelefon: Fredrik Kinnunen på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Namibia

  • Namibia blev det första landet i Afrika att använda elektronisk registrering av röster i allmänna val. Det var år 2014.
  • Landet är det näst mest glesbefolkade i världen (bara Mongoliet är tommare) med 3,2 invånare per kvadratkilometer. Sverige har 25,7.
  • För ungefär 80 000 år sedan sa det bang! när världens största kända meteorit landade vid Grootfontein. Den väger ungefär 54 ton.
  • Har du hört talas om Skelettkusten? Den ligger i norra Namibia och kusten är full av skeppsvrak som gått på grund, ofta för att man navigerat fel i den täta dimma som kan finnas här. Lokalbefolkningen kallar området för ”platsen som Gud skapade på en dålig dag”.
  • Pratar du Khoekhoegowab? Eller Otjiherero? Bra, så kan du två av de ungefär 30 olika språk som talas i Namibia!

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.