Marocko

Praktiska råd och tips för resor till Marocko

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Marocko – en kanske lite undervärderat destination.

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass och visum

För att resa till Marocko måste du ta med ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter beräknat hemkomstdatum.

Som svensk medborgare behöver du INTE visum till Marocko för mindre än 90 dagar i landet. Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller. Det är ditt ansvar att själv ta reda på vad som krävs för att resa till Marocko. Denna information hittar du vanligtvis på ambassaden.

Några hotell i Marrakech tar ut en lokal turistskatt. Skatten betalas direkt till hotellet och ligger på 2-4 euro och person och natt.

Vaccinationer

Vi råder dig att kontakta en specialist, din allmänläkare eller en auktoriserad vaccinationsmottagning för vägledning om vaccinationer. Men generellt kan man säga att vaccination mot hepatit A och B rekommenderas.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar hår.

Skulle det uppstå problem i Marocko, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få tillbaka pengarna. Din säkerhet är av största vikt.

Kläder och skor

Marockos klimat bjuder på allt från iskalla nätter i bergen på vintern till temperaturer på över 35 grader i skuggan under sommaren. Om du skall ut och vandra är förstås bra kängor eller vandringsskor ett måste. Alla årstider är en solhatt eller keps en bra rekommendation.

Sjukdom under resan och lite om rabies

Om du blir sjuk under din resa i Marocko måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp. I Marocko som i många andra afrikanska länder finns rabies bland både hundar och katter. Så om du blir biten eller riven skall du omgående uppsöka läkare för behandling – sjukdomen är livshotande. Detta kan tyvärr också gälla för små söta kattungar så undvik kontakt.

Valuta

I Marocko heter valutan dirham. När detta skrivs (oktober 2022) är 1 dirham och 1 sek samma sak så det är väldigt enkelt att hålla reda på priserna. Du kan ta ut dirham från bankomater i städer och på några hotell. Du kan också växla i banker eller växlingskontor. Dirham får inte föras ut ur Marocko så om du har pengar kvar kan du växla tillbaka på flygplatsen till (oftast) euro eller USD.

Bagage på resor till Marocko

Inga speciella saker att ta hänsyn till, men om du skall ut på äventyr, använd hellre ryggsäck än resväska. Mycket enklare och smidigare att hantera.

Ramadan

Marocko är ett övervägande muslimskt land, men man har också en tradition av att vara lie mer sekulär än andra muslimska länder. Men under Ramadan kommer det vara färre restauranger öppna, tempot är lägre på dagarna och du får gärna ta hänsyn genom att inte äta, dricka eller röka offentligt. Men om du är ute i naturen eller på ett ställe där du är ganska ensam spelar det förstås ingen roll. Situationen avgör.

Dricks

I Marocko är det normal praxis att lägga lite dricks på räkningen på en restaurang (inte på hotellräkningen). Dessutom är det god praxis att ge lite dricks till den som bär din resväska på flygplatsen och på de olika hotellen och lodgerna. Dricks är naturligtvis helt frivilligt och är ditt sätt att berätta hur nöjd du har varit med resan.

Telefoni

Det finns ett välutbyggt mobilnät i Marocko, men långt ute på landet eller uppe i bergen kan signalen försvinna. Begränsa din mobilanvändning så mycket du kan med mindre du har ett abonnement som inkluderar Marocko. Landets internationella landskod är +212.

Tidsskillnad

Marocko ligger 1 timme efter Sverige så när klockan är 13 här är den 12 där. Men under Ramadan ändrar man tiden ytterligare en timme bakåt så skillnaden blir 2 timmar.

Karen Blixen Safaris kontor i Marocko

Eftersom vi använder flera olika agenter på våra resor i Marocko har vi inget eget kontor. Du kan se i dina resehandlingar vilken agent som har använts på just din resa. Här kommer du alltid att kunna hitta de kontaktuppgifter du behöver vid behov.

I nödfall

Kontakta Fredrik Kinnunen hos Karen Blixen Safaris på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Marocko

  • Marocko har ett av världens största system för att bevattna avgrödor. Vattnet kommer från Atlasbergen och från avsaltningsanläggningar
  • Afrikas största vindkraftverk ligger i Tarfaya, Marocko.
  • Oukaimeden ligger 8 mil från Marrakech. Och vad kan man här? Åka skidor uppe i bergen! Det finns sex liftar ocg det snöar normalt från november till mars. I december är genomsnittstemperaturen omkring 2-3 grader på dagarna.
  • I området omkring Agadir har de lokala getterna utvecklat en speciell förmåga: att kunna klättra i träd. På grund av torka, händer det att getter går från gren till gren och smaskar på bladen från arganträdet.
  • Det finns fler mobilabonnement än människor i landet. 

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.