Kenya

Praktiska råd och tips för resor till Kenya

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till fantastiska Kenya!

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa.

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass, visum och inresekort till Kenya

För att resa till Kenya måste du ha med dig ett gällande pass, som är giltigt i minst 6 månader efter beräknat hemkomstdatum, och ha minst 2 tomma sidor kvar.

Som svensk medborgare krävs det att du har visum till Kenya. Visum till Kenya kostar per person – även för barn, USD 55. Vi rekommenderar att du ansöker om eVisa online innan avresa. Du kan hitta formuläret här http://evisa.go.ke/evisa.html

Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller. I det här fallet är det din skyldighet att själv undersöka vad som krävs för resor till Kenya. Detta kan göras genom ambassaden i det land du är medborgare i.

Vaccinationer

Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din egen äkare eller vaccinationsmottagning för vägledning om vilka vaccinationer du behöver när du reser till Kenya. Observera dock att om du reser vidare till Tanzania, Zanzibar eller Seychellerna från Kenya krävs vaccination mot gula febern för inresa.

Valuta i Kenya

Kenyas valuta är Kenya Shilling (KES). 100 Kenya shilling är (december 2021) ungefär 8,25 svenska kronor. Det bör dock noteras att inte alla uttagsautomater är lika pålitliga på att betala ut kontanter! Om de inte fungerar, fråga om du kan växla USD eller dina Euro på hotellet eller fråga din guide eller chaufför. En del ställen som på hotell kan du även betala med USD, men lite lokal valuta är alltid en bra idé att ha om du måste köpa något på små lokala ställen som en marknad eller ett café.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar här. Skulle det uppstå problem i Kenya, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få tillbaka pengarna. Din säkerhet är av största vikt.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Kenya måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Dricks

Det är normalt att betala dricks i Afrika, men ingen specifik procentsats förväntas. Runda gärna upp summan så mycket du tycker är skäligt på en restaurang (inte på ditt hotell) och ge gärna lite – t.ex. 2-3 kronor eller motsvarande pr. resväska, till dem som bär din resväska på flygplatsen och på lodger och hotell. För servicen i rummet och annan personal på hotellet kommer också att uppskatta en slant, men det är i allmänhet inte stora belopp typiskt några dollar. Räkna som tumregel med 10-15 kronor per dag per person fördelat på dom du träffar Din reseledare kan hjälpa till att organisera detta. Till safarichauffören är det normalt att betala runt 8-10 USD per person/ safaridag/person, vilket betalas på safarins sista dag. Detta är givetvis helt frivilligt och beloppet ska spegla hur nöjd du har varit med upplevelsen.

Vädret i Kenya

Kenya ligger mycket nära ekvatorn. Solen är därför ganska hård mot vår ömtåliga skandinaviska hud, och en solkräm med hög faktor rekommenderas. Faktor 30-50 är lämplig för många. Undvik för mycket direkt sol mitt på dagen.

Klimatet är tropiskt med hög luftfuktighet vid kusten men en frisk bris från havet hjälper ofta så att temperaturen trots allt känns behaglig. I safariområdena inåt landet är klimatet torrare och värmen känns lagom för de flesta. Dagstemperaturer på runt 25-30 grader inåt landet är normala, men safarimorgnarna kan vara kyliga. Temperaturen varierar beroende på vilka områden du befinner dig i.

Att vistas på höglandet är mycket svalare med temperaturer ner mot 2-5 grader på natten. Det kan därför vara en bra idé att ta med en fleecetröja eller jacka. Även om temperaturen inte är hög är solens strålar fortfarande starka. Inlandstemperaturerna varierar en del under hela året men temperaturen är mycket mer stabil vid kusten, där luften året runt är runt 30 grader. Vattnet är ca. 26-28 grader varmt året runt. Statistiskt sett regnar det mest i april, maj och november, med minst nederbörd från juli till oktober och från december till februari. De senaste åren har dock klimatförändringarna spelat in, så du kan ofta uppleva alla slags väder oavsett när du reser.

Kläder och skor

Ta gärna med kläder till safarituren i naturens egna färger, dvs. sandfärger, brunaktiga och grönaktiga nyanser. Vid kusten rekommenderas ljusa färger som inte ”absorberar” solens värme, som mörka kläder gör. Plast är sällan bekvämt, så bomullskläder kan rekommenderas. Ta gärna med både kortärmade och långärmade skjortor/t-shirts samt shorts och byxor. För män är det normalt att ha på byxor och inte shorts till middag. Mycket fina kläder behövs bara på mycket speciella loger och hotell.

Klädstilen i Kenya är vanligtvis avslappnad och inte så formell. Safariresor som går upp till höglandet (mellan 2000 och 2400 meter över havet), t.ex. vid Mt. Kenya och Aberdare-skogarna i Kenya kan ha kalla kvälls- och morgontimmar. En varm tröja och varma byxor kan därför vara en bra idé. Inte minst de svalaste månaderna( juni, juli och augusti)– kan bjuda på temperaturer ner till under 5 grader på morgonen.

Kom ihåg badkläder till både lodgesafari och en eventuell badsemester efter din safari. Ett par bra skor eller vandringskängor som ger utrymme och luft åt fötterna är ett bra val. Lätta skor för kvällsaktiviteter och vid nere kusten är såklart bra att ta med.

Badskor eller sandaler kan vara användbara. Koraller på stranden eller i vattnet kan vara vassa att trampa på. Ett bra råd är att begränsa ditt bagage så mycket som möjligt. Kläder går att tvätta på vägen om du man har minst två nätter på samma ställe och det kostar inte mycket.

Myggor och insekter

Myggor och andra insekter är ofta något som oroar resenärer som reser till Afrika. Verkligheten som möter dem på de allra flesta av våra destinationer i Östafrika är en helt annan, vilket förvånar många. Förekomsten av myggor är vanligtvis mycket lägre än en sommardag i Sverige och försvinnande få är malariabärande. Ändå kommer de svenska hälsomyndigheterna att rekommendera malariamedicin för att vara på den säkra sidan, och det är givetvis upp till individen att välja vad man gör. Det finns myggnät och/eller myggspray på alla lodges och hotell. Du kan ta med vanligt myggmedel hemifrån. Ormar, skorpioner och reptiler förekommer, men är extremt sällsynta.

Telefon

Det finns ett fint och välfungerande mobilnät i nästan hela Kenya. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Tanzanias internationella landskod +254.

Plastförbud i Kenya

I augusti 2017 införde Kenya ett förbud mot plastpåsar. Det innebär att det inte längre är tillåtet att importera, bära och sälja plastpåsar. Har du t.ex. påsar från taxfreebutiken med på flyget skall du lämna kvar plastpåsen i kabinen.

Tidsskillnad

Kenya ligger 2 timmar före Sverige på vintern. När man byter till sommartid i Sverige ligger Kenya 1 timme före oss.

Kontakt

Kontakta i nödfall: Fredrik Kinnunen hos Karen Blixen Safaris på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Kenya 

  • Det talas över 60 olika språk i Kenya. Men om du kan swahili eller engelska kan du prata med de flesta du möter.
  • Kaffe är landets största exportvara.
  • På grund av sitt koloniala förflutna, kör man på vänster sida av vägen. 
  • Det är klart att även Kenya har årstider, men de flesta i landet räknar bara med två årstider: den torra och den våta.
  • Månggifte är fortfarande legalt i Kenya – men det gäller bara för män.
  • Det är klart du kan få en kall läsk, men en äkta kenyan dricker helst sina drycker varma eller rumstempererade.

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.