Botswana

Praktiska råd och tips för resor till Botswana

Karen Blixen Safaris välkomnar dig till Botswana  – ett helt fantastiskt safariland.

Med denna praktiska information hoppas vi kunna göra dig helt klar för din resa!

Vi uppdaterar hela tiden sidan, men om du hittar saker du tycker bör ändras, vänligen meddela oss. Vi hänvisar givetvis till berörda myndigheter och hemsidor för mer information också med hänsyn till aktuellt smittoläge/vaccinationskrav för Covid-19.

Pass, visum, inresekort och turistskatt

För att resa till Botswana måste du ta med ett pass som är giltigt i minst 6 månader efter beräknat hemkomstdatum.

Som svensk medborgare behöver du INTE visum till Botswana för mindre än 90 dagar i landet. Om du inte har svenskt medborgarskap kan det finnas andra villkor som gäller. Det är ditt ansvar att själv ta reda på vad som krävs för att resa till Botswana. Denna information hittar du vanligtvis på ambassaden.

Sedan några år (2017) tar Botswana ut en turistskatt på 30,00 USD vid inresa. Beloppet betalas kontant eller med kreditkort vid ankomst. Skatten gäller i 30 dagar och gränsen kan passeras inom 30 dagar utan efterbetalning. Pengarna som samlas in från turistskatten kommer att användas för att bevara och skydda Botswanas djurliv och unika natur, samt att utöka turismen och därigenom bidra till att förbättra levnadsvillkoren för Botswanas befolkning.

Vaccinationer

Vi råder dig att kontakta en specialist, din allmänläkare eller en auktoriserad vaccinationsmottagning för vägledning om vaccinationer.

Säkerhet på destinationen

Vi följer UD:s reseanvisningar. Se reseanvisningar hår.

Skulle det uppstå problem i Botswana, vilket gör att UD avråder från att resa dit, kommer du att erbjudas en ny resa eller få tillbaka pengarna. Din säkerhet är av största vikt.

Kläder och skor

De kläder du tar med på din safari skall avspeglas i de växlande temperaturerna. Därför rekommenderar vi att ta med både kortärmade och långärmade skjortor samt både shorts och långbyxor. Det varma klimatet gör också att många trivs bäst i bomullskläder. På kvällen är det ofta passande att män bär långbyxor.

Skall du bo på en safarilodge har de flesta en vältempererad pool som du gärna får använda. Ta därför med dig badkläder på safarin också. Ett par bra skor som ger utrymme och luft åt fötterna är ett must! Om du ska vandra i terrängen/deltat är bra vandringskängor eller andra rejäla skor eller stövlar ett bra val. Försök att begränsa ditt bagage så mycket som möjligt! Kläder går att tvätta på vägen om du har minst två nätter på samma ställe – och det är billigt.

Sjukdom under resan

Om du blir sjuk under din resa i Botswana måste du kontakta din reseförsäkring. Din reseförsäkring har en 24-timmarsjour där du alltid kan få hjälp.

Valuta

I Botswana heter valutan Pula (BWP). 100 pula är (december 2021) 75 SEK dvs. en pula är ungefär 75 öre. Det finns bankomater i städerna som fungerar som i Sverige. Detta är mycket snabbare än att ta in dollar eller euro och få dem växlade. Observera att US-dollarsedlar måste vara av nyare datum och inte äldre än från 2006. De vanligaste kreditkorten är Visa, Mastercard och American Express. Kreditkort accepteras på de flesta större lodger och souvenirbutiker men vanligtvis endast på beloppet. Kortet är alltså ett kreditkort och inte ett betalkort, eftersom många av boendeanläggningarna inte förvarar stora summor kontanter.

Bagage på resor till Botswana

Be att ditt bagage skall checkas in hela vägen till Botswana, och kom ihåg att förvara dina bagagekvitton på ett säkert ställe. På de flesta av våra resor är följande bagage tillåtet, även om du på flygbiljetten i princip har flera kilo tillgängligt. Räkna med maximalt 20 kilo bagage, ett handbagage (maximalt 5 kilo) och kanske en extra kameraväska. Packa helst i ryggsäck! Överviktigt bagage eller stora hårda resväskor kan nekas att komma med på grund av platsproblem.

Dricks

I Botswana är det normal praxis att lägga 10 % på räkningen på en restaurang (inte på hotellräkningen). Dessutom är det god praxis att ge lite dricks till den som bär din resväska på flygplatsen och på de olika hotellen och lodgerna. Är du på safari ges även dricks till föraren, typiskt 8 – 10 USD per safaridag per. deltagare. Detta ges på safarins sista dag. Dricks är naturligtvis helt frivilligt och är ditt sätt att berätta hur nöjd du har varit med resan.

Väder

Botswana ligger på jordens södra halvklot, därför är årstiderna motsatta de svenska. Det mesta av Botswanas regn faller under månaderna december till mars. Här kan du förvänta dig en medeltemperatur på ca. 25 grader med varierande dagar från klart och soligt väder med eftermiddagsåska och andra dagar mulet utan regn. April och maj är ofta dagar med klar himmel och grönt landskap. Natttemperaturerna börjar sjunka, särskilt i Kalahariöknen.

Området i och runt Okavango har inte lika dramatiska temperaturskillnader som den torra Kalahariregionen. Juni till augusti sjunker natttemperaturerna ytterligare och i torra områden ända ner till fryspunkten. Under dagen värms luften snabbt upp av solen och ger varma dagar. Juni till augusti är torra månader och bra safarimånader i Botswana. På de flesta ställen är det nu rejält torrt, och djuren attraheras av de få vattenhål som finns kvar, vilket gör det lättare att upptäcka dom.

September och oktober är högsäsong för safari. Torkan fortsätter, temperaturerna stiger och det är väldigt varmt med upp till 40 grader. November är väldigt varierande. Torkan och värmen kan fortsätta eller tidigt regn kan förekomma. De senaste åren har dock klimatförändringarna spelat in så man kan ofta uppleva alla slags väder oansett när man reser.

Telefoni

Det finns ett välutbyggt mobilnät i Botswana. På lodger ute på savannen brukar det nästan vara vara bra signal. Kom ihåg att det är dyrt om du använder ditt svenska telefonnummer. Även att ta emot sms från Sverige kostar mycket mer än vanligt. Begränsa din mobilanvändning så mycket du kan. Botswanas internationella landskod är +267.

Tidsskillnad

Botswana ligger 1 timme före Sverige på vintern. När vi byter till sommartid har Botswana samma tid som oss.

Karen Blixen Safaris kontor i Botswana

Eftersom vi använder flera olika agenter på våra resor i Botswana har vi inget eget kontor. Du kan se i dina resehandlingar vilken agent som har använts på just din resa. Här kommer du alltid att kunna hitta de kontaktuppgifter du behöver vid behov.

I nödfall

Kontakta Fredrik Kinnunen hos Karen Blixen Safaris på +46 08-452 49 19

Roliga fakta om Botswana

  • Hela 38 % av Botswanas landyta är nationalparker, reservat och andra skyddade områden
  • Okavangodeltat är ett av ”naturens sju underverk” i Afrika på grund av sin storlek och sitt utseende
  • Många av deltats kanaler formas av hur flodhästarna rör sig i floderna och växterna drar nytta av deras avföring som gödning
  • 1975 blev Kasane International Airport känd som platsen där Elizabeth Taylor och Richard Burton gifte om sig

Vill du veta mer? Skriv till oss!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.