Zanzibar

Tidszon

GMT+3

Bäst att resa

Juni till oktober & december till februari

Flygtid

13 timmar

En resa hit kostar

Från 9 000:-

Passar bäst för

Individuellt resande

Doftande, exotiska, härliga Zanzibar!

Namnet Zanzibar får oss att drömma om ett tropiskt paradis med lena, vita sandstränder och ett turkost hav med vajande palmer, men detta är bara halva sanningen. Till skillnad från många andra ”paradisöar” har Zanzibar har en fascinerande historia och ett rikt arv från arabiska, indiska, afrikanska, persiska och europeiska influenser.

Dess unika historia lägger till en levande dimension till ön. När du utforskar de trånga gränderna i historiska Stone Town, möter du en fängslande blandning av olika arkitektoniska stilar i moskéer, palats och mansions. Zanzibar går även under namnet kryddön då man odlar en mängd aromatiska kryddor såsom kryddnejlika, gurkmeja, kanel, muskotnöt, citrongräs och svartpeppar.

Besök kryddplantager och lär dig om processen och historien för dessa grödor, deras medicinska och kulinariska användningsområden. Följ aromerna och prova den läckra blandningen av smaker i traditionellt tillagade rätter.

CYKELSEMESTER & BAD 

 

Läs mera

12 dagar, pris från 15 800.-
Upplev spännande Zanzibar på två hjul! Kom nära stränder, natur och kultur, smaka på den lokala gastronmin och få motion i ett beghagligt tempo.

Sol, segling & matkultur 

 

Läs mera

7 dagar, pris från 9 000:-
Njut av livet, solen, stranden och spännande lokal gastronomi här på Zanzibars sydvästra kust. En oas med lugn och ro, snorkling och segling på programmet.

Klimatet på Zanzibar

Zanzibar ligger nära ekvatorn och dess läge i Indiska oceanen gör Zanzibar lite svalare än Tanzanias fastland. Zanzibar har 8 timmars sol om dagen nästan året runt och klimatet är tropiskt med en vattentemperatur som sällan går under 24 grader. Bra solskydd behövs förstås oavsett vilken tid på året du besöker ön.

Den varmaste perioden är mellan december och februari, april och november är de månader då det kan regna mest.

Kombinationen av sol, bad, kultur och äventyr gör Zanzibar till en oslagbar destination!

Spännande men också mörk historia

Zanzibar var från ca 1700 till mitten av 1800-talet en del av det arabiska sultanatet Oman, som hade stor makt och inflytande i hela västra delen av Indiska oceanen. Därefter blev ön ett självständigt sultanat, som från 1890 fick status som brittiskt protektorat. Efter en relativt våldsam revolution uppnåddes självständighet 1964 tillsammans med Tanganyika på det afrikanska fastlandet inom öarna och landet Tanzania hade fötts.

Zanzibar är nu en delvis autonom del av Republiken Tanzania, och har därmed en viss grad av självstyre med egen president samt regeringsbyggnad i Zanzibar City. 

Zanzibar har också varit centrum för handeln med elfenben, som var en stor och mycket viktig handelsvara långt in på 1900-talet. På den tiden var det en laglig verksamhet med en exotisk vara som var efterfrågad i större delen av världen. Under de senaste många åren har det dock varit strängt förbjudet att skjuta elefanter, även om tjuvjakt och tvivelaktiga handelsvägar tragiskt nog fortsätter att existera till denna dag.

Till den ännu sorgligare sidan av Zanzibars handelshistoria hör slavhandeln. Tusentals afrikaner som fångats på det afrikanska fastlandet skickades ut till sitt sorgliga öde via Zanzibar. Slavhandeln upphörde först så sent som 1873.

Resa til Zanzibar

Du kan skräddarsy din Zanzibar-resa så att du upplever precis det som intresserar dig mest. Alternativt kan du också välja någon av våra paketresor, där hela resan har testats grundligt av våra duktiga Afrikaexperter.

Vad du än väljer är en resa till Zanzibar alltid full av oförglömliga minnen.

Praktiska råd och tips till Zanzibar hittar du här.

Dykning, snorkling, oändliga stränder…

Om du inte redan kan dyka eller snorkla är Zanzibar det perfekta stället att starta! En fantastisk och fantasifull värld väntar dig precis under ytan av det azurblå varma vattnet. Tusentals vackra fiskar och äventyrliga koraller frodas i detta unika universum.

Många tycker också att den perfekta upplevelsen av Zanzibar ligger i den totala avkoppling du upplever på stranden, när den kritvita fina sanden kryper upp mellan tårna medan du betraktar Indiska oceanen genom en färgglad drink.

Lär dig gärna några fraser på swahili, för folk hälsar gärna och det är god sed att hälsa tillbaka!

Bilden av de två männen och dhowbåten har vi fått från fotografen Crispin JonesUnsplash

Vill du veta mer?

Skicka in det här formuläret så svarar vi så snabbt vi kan. Det behöver inte vara med helt konkreta datum men bara om du vill fråga om något. Vi hörs!

    Mycket mer än ett nyhetsbrev!

    Ge oss ditt namn och din mejl, så ger vi dig våra högst personliga nyhetsbrev.